Till medlemmarna i BRF Nedre Hörnet (2023-09-21)
Hoppas alla haft en bra sommar och början på hösten!
Jag är nu inne på tredje året som ordförande för styrelsen för Nedre Hörnet och jag tänkte ta mig friheten att komplettera våra vanliga utskick med en lite längre utläggning, med min röst men med styrelsens goda minne (som läst denna text i förväg och som jag verkligen uppskattar på alla sätt).
Först och främst vill jag hälsa nya medlemmar välkomna, vi har ju flera. Hoppas att ni har funnit in er i föreningen! Det är en vänlig förening med en bra blandning av sådana som varit här länge till sådana som är nyare, många olika erfarenheter och kompetenser. Denna samlade kunskap är till stor nytta för föreningen och styrelsens arbete. Föreningen är också relativt liten vilket gör varje person extra viktig.
Flera har när jag talat med er påpekat just det fantastiska med att bo där vi bor. Det är en som en dröm på många sätt – och utan tvekan ett privilegium – att vara i skärningen mellan de högväxta, pampiga husen mot Skolgatan och den äldre lågskaliga bebyggelsen vid Övre Slottsgatan i mitten av sällsynt vackra kvarter och kulturbygd. För den som är intresserad av Övre Slotts historia rekommenderas Ola Ehns ”Övre Slottsgatan i Uppsala” (i Uppland 1970) – se också vår egen hemsida och Öfre Slottsgatans Byalag (som ju ordnade allsång hos oss i början av juni).
Miljön är ju det fysiska och historiska, men också en mänsklig sådan. Det finns ju inga krav på att socialisera inom en bostadsrättsförening men vanlig vänlighet mot grannar och andra på gården räcker långt. Vi har detta men därutöver också en fin gemenskap. Den syns i vardagen men också vid fester och städdagar. Det är också många som hjälper varandra med olika saker, på och utom gården. Denna stämning tycker jag är viktig att vårda och utveckla. Likaså engagemanget för gården – inte på ett uppfordrande sätt utan för dom som vill och kan hjälpa till. Förhoppningen är att trivselgruppen ska hjälpa dom som vill hjälpa till och bidra till trivsel på gården och genom sociala aktiviteter.
Jag vill också så här i god tid uppmana er alla att delta i nästa stämmomöte i juni 2024. Det skulle vara roligt att se så många som möjligt där – även sådana som tidigare inte deltagit. Det rör sig om ca två timmar med paus för macka eller motsvarande. Styrelsen skulle uppskatta stort deltagande och bra diskussion! För den som vill veta mer regleras stämman genom våra stadgar. Vi hoppas kunna bestämma datum för årsstämman på vårt oktobermöte.
Sprickorna
En av de stora frågorna den här styrelsen har hanterat är sprickorna, dom som ni alla sett och som varit en fråga för föreningen sedan 2018. Det har varit ett omfattande arbete att ta tag i denna fråga på allvar, speciellt som det funnits olika förklaringsmodeller och oklarheter. Det är inget konstigt med sprickor i fastigheter av vår typ i Uppsala och det finns både flera anledningar och historiker. Om ni vill roa er med något kan ni kolla på historiska bilder av fasaden mot Övre Slottsgatan i Google Maps (i 3D-vy med olika tidlager), där kan man se sprickbildning mot höger sida som går tillbaka till åtminstone 2009 (här den vyn från 2011). Samma övning kan göras med fasaden mot Skolgatan, men där med en annan tidslinje (här vy från 2017).
Det råder dock ingen tvekan om att den sprickbildning som varit huvudbekymret kommer från 2018 och ombyggnationen av Katedralskolan. Det var ett omfattande arbete, bland annat med tung trafik som väntade/vände på trottoaren mot vårt hus (väldokumenterat av medlemmar), speciellt i höjd med 32B (mitt emot infarten mot skolan). De krafter som påverkade huset då skapade tydliga och ”skarpa” skador. Även om det finns andra bakomliggande faktorer, såsom träden på Skolgatan (vackra men dricker mycket vatten), så utgör ombyggnationerna enligt vår expertstödda uppfattning den huvudsakliga orsaken. Styrelsen lät göra mätningar av sprickorna mot Skolgatan under mer än ett år och då kunnat se mycket små förändringar – i princip har de stått stilla. Denna stillhet var i sin tur avgörande för att kunna börja vidare arbete för att åtgärda skadorna.
Under våren gjordes betonginjektering i källaren under 32B (av BESAB, i planeringen deltog Ramboll och Bjerking), men det är sommaren som arbetet satt i gång på allvar. Vi tog bland annat hjälp av ECT-Teknik i Dalarna som är experter på kulturbyggnader (för den som vill fördjupa sig finns här en skrift som dom producerat om Murbrukets historia, författaren Knut Åkesson är den jag först talade med). En nyckelfråga är materialets (brukets) elastiska egenskaper och förmåga att hantera temperatur-skillnader. Det ska kunna röra sig med marken och byggnaden så att säga, ungefär som man gör anpassning av byggnader för jordbävningar i Kalifornien (på ett ställe jag bodde där gjorde man om en jättelik kristallkrona så att den skulle kunna svaja/följa med snarare än att brytas och falla ned).
Sedan anlitade vi en kvalificerad murarfirma med lång erfarenhet, Murarfirma Gamla Stan, under ledning av Kjell Harlin. Ni som har haft förmånen att tala med Kjelle (gör gärna det om ni ser honom) har nog insett vilken otrolig yrkesperson (och människa) han är. Om det finns intresse från medlemmarna kan vi säkert ordna en kort session där han pratar om det arbete dom gjort och hans syn på byggnaderna.
Firman har under sommaren hanterat sprickorna i fasaden mot Skolgatan genom att riva ned putsen, knacka fram sprickorna, fylla igen med hydrauliskt murbruk (och ek-kilar), bygga upp nytt puts (vilket görs lager för lager), göra fasaden så jämn så möjligt, och sedan har man färgat in putsen (i flera omgångar), även nedre fasaden mot Övre Slottsgatan. Allt detta gjort långsiktigt och i samklang med byggnaden och dess material och historia.
Jag vill också tacka er lägenhetsinnehavare som ”jobbat/jobbar med” murarfirman. Än hur bra det fungerar är sådant arbete förstås störande och omvälvande. För oss har det varit bra att se hur lägenheter som sedan 2018 haft stora djupgående sprickor i till exempel vardagsrum nu har hela väggar.
Under hösten hanteras återstående lägenheter samt en del åtgärder av putsen inne på gården för att säkra den och göra den snyggare. Arbetet beräknas vara slutfört i oktober. Sammantaget ger dessa åtgärder en god reparerande, stabiliserande och framtidssäkrande effekt. Det finns ingen garanti för att det inte kommer att tillkomma nya sprickor, men nu står vi väldigt mycket bättre rustade för framtiden.
Som styrelsen tidigare utlovade kommer alltså frågan med sprickbildning att stängas under 2023.
Fram till nästa sommar
Vi kommer att fortsätta att se över kostnads- och intäktssidan för att vara så kostnadseffektiva som är rimligt givet behoven. Målet är att ha en driftsekonomi i god balans som ger god förmåga att hantera uppkommande faktorer och långsiktiga investeringar när så är påkallat.
Trappuppgångarna (som också delvis är sprickdrabbade) kommer att fixas till/fräschas upp under hösten/vinter 2023, möjligen in på 2024. Denna insats inkluderar hantering av sprickor, ommålning av trappuppgångarna, och välbehövlig ommålning av ytterdörrarna. VI har även här tagit hjälp av ECT-Teknik för att få förslag på färgsättning. Vi kommer också att se över möjligheten att ersätta de ”mattgolv” som ligger utanför vissa lägenheter.
Detta ingår i arbetet med underhållsplanen och styrelsen vill under det kommande året lägga särskild kraft på att komma framåt där, både för att se till att vi har uppdaterad koll på behov under de kommande åren och årtiondena och för att beta av en del saker som ligger i pipeline, bland annat att se över taket för 32A/32B.
Patrik Svensson, Ordförande BRF Nedre Hörnet